מגורו התזונה הראשון – הרמב"ם ועד לתזונה הים תיכונית, אחד היסודות הנחוצים ביותר באורח חיים בריא, הינו התזונה הטבעית.
תזונה טבעית היא רעיון פשוט אך מאתגר מאוד ליישום בחיים המודרניים, מלאי העושר הקולינרי.
על פי התזונה הים תיכונית, מומלץ לצרוך ירקות ופירות עונתיים ובצורתם הטבעית או כמיץ פרי הנסחט בסמוך לצריכתו.
כך למשל, בימים אלו אנו מתקרבים אט אט לעונתם של פירות ההדר, הקיוי והאפרסמון. במחלקת הירקות ניתן יהיה בקרוב להבחין בקולורבי ובלפת.
יחד עם זאת, פירות וירקות שנחשבו בעבר לעונתיים, נמצאים כיום בשפע ברשתות המזון. הפירות והירקות אמנם נמצאים אך טעמם נעדר (ולא נהדר)..
תזונה טבעית הינה הגדרה כללית למזון לא מתועש, לא מעובד, אורגני וטבעי.
ההגדרה הזאת נמצאת גם בבסיסה של הרפואה הסינית אשר קיימת מעל 3000 שנה ומהווה את אחד מעמודי התווך של הרפואה האלטרנטיבית. על פי הרפואה הסינית, מזון טבעי הינו המזון בעל האנרגיה הגבוהה ביותר. אין
הכוונה לאנרגיה כקלוריות אלא לאנרגיית חיים המכונה "צ'י". ככל שהמזון טבעי יותר, לדוגמא ירקות שנקטפו בזמן בשלותם או בשר שגדל בתנאים טבעיים, כך מצוייה בו אנרגיית חיים גבוהה ביותר ומאכל זה מספק לאדם
את החיוניות המירבית.
מהצד השני של הרפואה האלטרנטיבית, עומדת התזונה הים תיכונית אשר נחקרת במשך שנים רבות בין היתר, בכלים מערביים ובמגוון מחקרים אקדמאים. גם בתזונה זו, נמצאת באופן לא מפתיע המלצה דומה לזו של
הרפואה הסינית.
בבסיס הרפואה הסינית, נמצאים חמשת האלמנטים: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים.
בדומה לכך, גם בבסיס שיפור אורח החיים והירידה במשקל, אותו אני מלמד, עומדים חמישה אלמנטים חשובים:
דפוסי התנהגות, פעילות גופנית, שינה איכותית, מערכת האמונות והתזונה.
כאשר מדובר באלמנט התזונה, מדובר על לא אחר מאשר "הדלק" המניע את המכונה המופלאה הנקראת גוף האדם. לכן, יש לדאוג שהדלק שהגוף מקבל יהיה האיכותי ביותר או במקרה הזה, הטבעי והמתאים לו ביותר!
כיצד ניתן לשמור על תזונה טבעית בתרבות השפע?
הדבר האידאלי ביותר שניתן היה לעשות הוא לגדל את מזונותינו לעצמינו אך אפשר להניח בבטחה שלא כולם היו ששים לעזוב את משרדם המרווח לטובת עבודה בחקלאות. אחרי הכל – התפתחנו!
אך לאלו שעדיין חולמים על גידול עז, תרנגולת, עגבניות וחסה בחצר האחורית שלהם וגם לאלו שרק רוצים לחיות בריא יותר, להלן מספר עצות שימושיות:
1. קנו פירות וירקות רק בעונתם. ניתן למצוא באינטרנט טבלאות רבות המספקות מידע לגביי פירות וירקות העונה.
2. העדיפו מוצרי חלב המגיעים ממחלבות קטנות, בהן הסיכוי להורמונים, אנטיביוטיקה וגידול לא אורגני, נמוך יחסית
3. במידה וניתן, קנו בשר מקצביות הידועות בגידול עצמי של בעלי החיים ובאופן טבעי
4. ביצים אורגניות וביצי חופש אינן בהכרח כאלו. העדיפו במידת האפשר ביצים מלולים פרטיים בהם התרנגולות מהלכות בשטחים פתוחים
5. השתדלו להפחית כמה שאפשר צריכת מזונות מעובדים כגון נקניקים, פסטרמות, חטיפים, ממתקים, חטיפי אנרגיה, קרקרים, פריכיות, לחמים עם תוספות שונות, קופסאות שימורים ומזונות המוכנים לאכילה שיש לחמם. בתוך מזונות אלו מסתתרות כמויות אדירות של סוכר ומלח מעובד ורמות גבוהות של חומרים מסוג E שאיכותם מוטלת בספק
6. הנביטו קטניות והשתמשו בהם לסלטים או אפילו כחלק משייק בריא. הנבטים עשירים בנוזלים , בסיבים ובנוגדי חמצון
7. השתמשו בתבלינים טריים. ניתן לדגל תבלינים על אדן החלון או בגינה משותפת
אז צרו לעצימכם מטרה ראוייה לשנה חדשה זו – שפרו את איכות המזון שלכם ובכך תוכלו לשפר את איכות חייכם!
שנה טובה ומבורכת!
אריאל סרולביץ, – תזונאי ומלווה אישי לאורח חיים בריא
תהיו איתי בקשר
בטלפון: 054-631-2020
במייל: serulevich@gmail.com
או דרך הפייסבוק